Peter: 068 152 468
Luka: 041 942 219

Boleče uho

Poskrbite za svoj sluh pravočasno!

Boleče uho

boličine v ušesih - rešitev so čepki po meri kot preventiva

Toplo vreme, delo na prostem in veter – kombinacija, ki je več kot dovolj, da zabolijo ušesa.

Tisti, ki je bolečine v ušesih že doživel, bo vedel, da je bolečina lahko zelo huda. Ne samo pri otrocih, pač pa tudi pri odrasli. Ocenjuje se namreč, da je boleče uho na bolečinski lestvici precej pri vrhu.
Kadar govorimo o vnetju ušesa, imamo ponavadi v mislih vnetje srednjega ušesa. In le to je najpogostejši vzrok bolečega ušesa. 

Vloga srednjega ušesa in povezava z nosom
Koščice v srednjem ušesu zaznajo tresljaje bobniča in jih prenesejo do notranjega ušesa. Srednje uho je s tanko cevko, ki jo imenujemo Evstahijeva cev, povezano z zgornjimi dihali. Zato vnetje srednjega ušesa ponavadi nastane ob prehladu ali drugi okužbi dihal.

Zakaj nastane vnetje srednjega ušesa
V srednjem ušesu celice tvorijo tekočino, ki ima funkcijo, da varuje uho pred okužbo. Če je stanje normalno, tekočina odteka skozi Evstahijevo cev v žrelo. Če pa oteče tudi Evstahijeva cev, se tekočina nabira v srednjem ušesu, kar povzroči vnetje in okužbo. 
To je tudi razlog, zakaj pri otrocih hitreje prihaja do vnetij. Evstahijeva cev pri otrocih je namreč krajša in leži vodoravno, zato je možnost okužb večja in hitrejša. 
Vzrokov, ki privedejo do vnetja srednjega ušesa je več, od alergij, bakterij, vdor vode ob kopanju in plavanju,… A najpogosteje se vnetje razvije po virusni okužbi. Mikrobi namreč hitro najdejo prostor v toplem, vlažnem, okolju srednjega ušesa. 

Simptomi
Kadar gre za vnetje srednjega ušesa, prizadeti toži o ostri, nenadni bolečini ali topi, stalni bolečini. Nastopi lahko povišana telesna temperatura in mrzlica, pogosto je sočasno prisoten zamašen nos (posebej pri otrocih), občutek napetosti v ušesu,… Izjemno moteča je izguba sluha, ki je lahko tudi nekaj tednov trajajoča.
Vnetje srednjega ušesa se pojavlja v različno hudih oblikah. Če gre za en napad, to imenujemo akutno vnetje, v kolikor pa se ponovi 3 do 4 krat v pol letu, govorimo o ponavljajočem se vnetju. Če se ne pozdravi, preide v kronično vnetje.

Zdravljenje
Cilj zdravljenja je čimhitreje ozdraviti vnetje in okužbo, da ne nastopijo hujši zapleti. Zdravljenje zajema odstranitev vzroka vnetja, uničenje bakterij, spodbujanje imunskega sistema in zmanjšanje otekline Evstahijeve cevi.
Zato se uporabljajo nosni dekongestivi, ki zmanjšajo oteklino Evstahijeve cevi, antibiotiki uničijo bakterije, hkrati pa seveda poskrbimo, da omilimo bolečino z analgetiki.

Kaj lahko storimo sami?
Mnogo ljudi prisega na uporabo zelišč, kot so netresk, janeževo olje, parafinsko olje, švedska grenčica, česen,… Vendar je uporaba vse prej kot priporočljiva, saj lahko vodi do zapletov in predrtja bobniča. 
Izjemno pomembno pri vnetju srednjega ušesa je zdravljenje nosne sluznice. Na to ponavadi ljudje radi pozabijo ali jim je celo neznano. Vendar pa je zdrav nos ključ do zdravih ušes. Zato je potrebno čistiti in izpihovati nos. To se naj počen pravilno – zatisnemo eno nosnico in drugo izpihamo ter ponovimo še z drugo nosnico. Sočasno se priporoča izpiranje s fiziološko raztopino. Prav tako lahko v lekarni brez recepta dobite kapljice za uho, ki imajo protibolečinsko delovanje. 

Ukrepi, ki jih zmoremo sami v kombinaciji s predpisano terapijo, bi morali stanje vnetega in bolečega srednjega ušesa pozdraviti ter izprazniti tekočino iz srednjega ušesa.  S tem pa se mora povrniti tudi sluh.

Rešitev so tudi ušesni čepki, kateri vam bodo varovali uho pred neprijetnimi zunanjimi vplivi, kot so npr. veter, prah… Ušesne čepke po meri vam izdelamo po vaših željah, glede na to, v kakšnih pogojih delate.

VIR: https://www.pomurske-lekarne.si/tocka-zdravja/bolece-uho