Peter: 068 152 468
info@popolnsluh.si

Ušesno maslo in vnetje

Poskrbite za svoj sluh pravočasno!

Ušesno maslo in vnetje

ušesno maslo zamašena ušesa

Ušesno maslo ali cerumen je normalen produkt ušesnih žlez in služi kot zaščita za sluhovod, od koder se praviloma izloča sam, kar se zgodi med žvečenjem. Njegov kislinski plašč nas ščiti pred razraščanjem glivic, ki jim kislo ne prija. Največja težava ušesnega masla pri otitisu je, da težko postavimo diagnozo, še posebej pri majhnem otroku, ki ima ozek sluhovod in majhen bobnič. In če je v sluhovodu strjeno ušesno maslo (kamor smo ga denimo potisnili z vatirano palčko), ga bo z otoskopom težko videti in očistiti.

Povečano izločanje cerumna lahko povzročijo tudi slušni aparati, saj je prekinjeno samodejno odtekanje masla iz ušesa. Nastal bo ušesni zamašek, ki popolnoma zapre sluhovod, zaznali pa ga bomo kot pritisk, srbenje, bolečino, šumenje, spremenjeno zaznavanje lastnega glasu in delno izgubo sluha. Vzrok je sicer lahko tudi vdor in zastoj vode v sluhovodu, kjer povzroči nabrekanje ušesnega masla. Ušesni zamašek lahko vodi tudi do vnetja z gnojnim izcedkom zunanjega sluhovoda ali srednjega ušesa. Pri uporabnikih slušnega aparata je pogosto kronično vnetje srednjega ušesa s perforacijo (luknjico) bobniča ali zarastlinami v srednjem ušesu.

Žvečenje hrane (priporoča se tudi žvečilni gumi brez sladkorja) naravno spodbuja izločanje ušesnega masla in dobro prezračuje uho.

VIR: https://www.abczdravja.si/infekcijske-bolezni-vnetja/vnetje-usesa/