Peter: 068 152 468
info@popolnsluh.si

Vnetje srednjega ušesa

Poskrbite za svoj sluh pravočasno!

Vnetje srednjega ušesa

vnetje srednjega ušesa - čepki za ušesa po meri

V ušesu najpogosteje prihaja do dveh vnetnih procesov, vnetje zunanjega sluhovoda in vnetje srednjega ušesa. Do slednjega pride, ker je uho z nosno votlino in žrelom povezano preko evstahijeve tube, pri odraslem tri in pol centimetrov velikega organa v sredini glave. Bolezen povzročata dva mehanizma. Prvi je prav evstahijeva cev, ki omogoča zračenje in čiščenje srednjega ušesa, kar je pomembno za normalen sluh. Pri otrocih je krajša, širša in leži bolj vodoravno, zato se lažje zapre, posledično pa je motena prezračenost srednjega ušesa. Drugi mehanizem pa je vnetje sluznice notranjega ušesa zaradi mikrobov, ki pridejo v srednje uho iz nosu oz. žrela.

Ko smo prehlajeni, namreč v nosno votlino vdrejo virusi in bakterije, ki se po sluznici nosnega dela žrela preko evstahijeve tube prenesejo v srednje uho. Zato je teh vnetij srednjega ušesa, posebej pri otrocih, ki se zlasti v obdobju vrtca zadržujejo v velikih skupinah, kjer pridejo v stik z drugimi okuženimi, več. K pogostejšemu, celo kroničnemu obolevanju prispeva še žrelni mandelj, ki privlači klice, ki se nato širijo v srednje uho. Pri otrocih so namreč prva tri leta mandeljni in žrelnica večji, saj predstavljajo osnovno obrambo pred okužbami. Na račun povečanih mandljev je blokiran vhod v tubo, zaradi česar pride do podtlaka in nabiranja tekočine v srednjem ušesu. Pogosto sledi operacija z odstranitvijo mandljev, zaradi katere bodo otroci boljše dihali skozi nos.

Splošni ukrepi pri vnetju srednjega ušesa

–          Žvečenje hrane (priporoča se tudi žvečilni gumi brez sladkorja) naravno spodbuja izločanje ušesnega masla in dobro prezračuje uho.

–          V času okužbe je prepovedan stik z vodo, še posebej tisto v bazenih, polno nečistoč in kemikalij.

–          Pri vnetju srednjega ušesa je odsvetovano polaganje toplih krp ali drugih virov toplote na prizadeto mesto, saj lahko spodbudi širjenje okužbe.

–          Uživajte veliko sadja in zelenjave.

A Močna bolečina je prvi znak vnetja ušesa.

B Ob ponavljajočih se vnetjih ušesa je smiselno cepljenje proti pnevmokoku.

C Redno spiranje nosne votline s fiziološko raztopino lahko prepreči ponavljajoča se vnetja.

VIR: https://www.abczdravja.si/infekcijske-bolezni-vnetja/vnetje-usesa/