Peter: 068 152 468
info@popolnsluh.si

Hrupna glasba

Poskrbite za svoj sluh pravočasno!

Hrupna glasba

glasbeni čepki za na koncert

Nam lahko trajno poškoduje sluh!

Ste že kdaj dalj časa, od blizu in v živo poslušali koncert elektronsko ojačene glasbe kake rock skupine? Se spominjate kako je bilo potem? Kako vam je naslednji dan še vedno zvenelo v ušesih in ste imeli polno glavo pa tudi sicer ste se počutili “mačkasto”? Kako glasno so vam morali drugi govoriti, da ste jih sploh razumeli? In kako glasno ste morali tudi sami govoriti, ker ste menili, da vas drugi ne slišijo? Gotovo se tudi spominjate, da so v nekaj dneh ti občutki izzveneli. Tisto, česar najbrž ne veste pa je, da ste si takrat lahko že trajno poškodovali sluh. Sicer ne veliko, vendar za vselej! Če se izpostavljate zelo hrupni glasbi bolj pogosto, pa se trajne poškodbe v vašem ušesu postopoma razširijo, tako da ščasoma postanete naglušni!

Pri pretvorbi zvoka v električne signale imajo glavno vlogo stebričaste celice, imenovane dlačnice. Zaradi hrupne glasbe se te celice trajno poškodujejo tembolj čim glasnejša je glasba in čim dalj časa jo poslušamo. Sliki prikazujeta nepoškodovanega polža (levo) in takega, ki je že močno in nepopravljivo poškodovan zaradi hrupa (desno). V njem so popolnoma uničene dlačnice v tistem delu polža, na katerega kaže puščica. Človek, ki ima tako poškodovane slušne celice, ne razume več govora in žal tudi slušni aparat ne reši težav.

KAKO SE TAKIM POŠKODBAM IZOGNEMO?

Bodimo previdni, če se udeležujemo koncertov, kjer je glasba ves čas tako glasna, da se med koncertom ni mogoče pogovarjati! Zaščitimo ušesa pred preglasnim zvokom s čepki, ki so posebej izdelani za poslušanje preglasne glasbe, ter po koncertu poskrbimo za daljše obdobje tišine.

glasbeni čepki po meri
https://popolnsluh.si/glasbeni-cepki
čepki po meri za zaščito sluha
https://popolnsluh.si/komunikacijski-cepki

VIR:

https://www.nijz.si/sl/publikacije/hrupna-glasba

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/plakat_glasba.pdf